По предложение на Министерския съвет парламентът разпредели 1.2 млрд. лева излишък от тазгодишния

...
По предложение на Министерския съвет парламентът разпредели 1.2 млрд. лева излишък от тазгодишния
Коментари Харесай

Парламентът разпредели 1,2 млрд. лева за пенсионерите и бизнеса

По предложение на Министерския съвет парламентът разпредели 1.2 милиарда лв. остатък от тазгодишния бюджет за разноски за идната година. Предложението бе признато единомислещо със 201 гласа " за ". През първата половина на 2022 година ще бъдат изразходени 750 млн. лв. за коронавирус добавките от 60 лв. към пенсиите. За енергийни компенсации за бизнеса поради високите цени на тока и природния газ за първите три месеца на година ще бъдат изхарчени 450 млн. лв..

Изплащането на спомагателната сума към пенсиите ще е за всички пенсионери, без значение от размера на получаваната пенсия. Те ще получават добавката от 60 лв., вместо сегашните 120 лева, само че от 25 декември пенсиите ще бъдат увеличени приблизително с 12.5%. От Коледа минималната пенсия за стаж и възраст ще е 370 лв..

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев аргументира предлагането на кабинета: " Ние предлагаме тези доходи да бъдат разпределени с това решение на Народното събрание и да оказват помощ на пенсионерите и българските предприятия в този сложен миг. Добавката от 60 лв., плюс нарастването на пенсиите, която влиза в действие от 25 декември през коефициента за стаж, ще подсигурява, че няма да имаме нито един пенсионер под линията на беднотия. "

От ГЕРБ настояха за по-голяма отплата за бизнеса поради високата цена на тока: " Разликата сред това, което действително коства електрическата енергия, и това, което е планувал регулаторът, да бъде покрито на 75 % от страната. Във вашите проекти този % е сред 30 и 37 % и половина, което е извънредно незадоволително ", каза депутатът Делян Добрев. А Румен Гечев от Българска социалистическа партия открои измежду главните аргументи за високата цена на тока в България съществуването на далавера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР